Voor een trauma-overlevende zoals in de vorige verhaal over Mirjam, (Leven in je lichaam met Trauma Sensitive Yoga) het achterlaten van enige residu of het leren voelen van fysieke gevoelens, zal Mirjam eerst tijd moeten doorbrengen om haar lichaam te leren kennen, step by step.

Volwassenen die als kinderen werden verwaarloosd of mishandeld, hebben waarschijnlijk geen gezonde manierom over hun lichaam te leren. De meesten van hen hebben geen sterk zelfgevoel noch een duidelijk gevoel over wat er zich afspeelt in de wereld om hen heen en wat er zich afspeelt in hun eigen lichaam en geest.

In trauma sensitive yoga sessies nodig ik participants uit om te pendelen tussen beweging en rust, tussen gewaarwordingen in het lichaam en prikkels buiten het lichaam.

Het bewegen van de ene oefening naar de andere, langzaam en bewust, moedig ik participants aan op temerken wat er in hun lichaam gebeurt en elke beweging met eengevoel van nieuwsgierigheid te benaderen.

“Benader elke beweging met een gevoel van nieuwsgierigheid”

De eenvoudigste houding kan diepgaande resultaten produceren. Het feit dat je voor het eerst je voeten op de vloer voelt, geeft een gevoel van balans, stabiliteit en veiligheid. Voor Mirjam, die zich losmaakte van haar lichaam en zich verdoofd voelde, begon  het doen van zachte, ondersteunde rug buigingen, haar lichaam wakker te maken en het bloed te laten stromen.

Het opbouwen van een sterk, bekwaam lichaam gaat een lange weg naar het ontwikkelen van een sterke en gecentreerde geest.

Peace, Esther